Svijet

VRHOVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA SAD ZAKLJUČILA DA JE TRAMPOVA ADMINISTRACIJA PREKRŠILA ZAKON

The U.S. Government Accountability Office (GAO), nezavisna i nestranačka, vrhovna revizorska institucija SAD, koja nadgleda rad Vlade, zakljucila je da je Trumpova administracija prekršila zakon kada je, prošle godine, zadržala američku sigurnosnu pomoć Ukrajini koju je odobrio Kongres, što je odluka koja je u središtu postupka opoziva protiv Predsjednika Donalda Trumpa.

U svojoj odluci objavljenoj u četvrtak (16.01), GAO je naveo da je budžetski ured Bijele kuće prekršio Zakon o kontroli zaplijene (Impoundment Control Act, u daljem tekstu ICA), iz 1974., koji Bijeloj kući ograničava zadržavanje sredstava koje je Kongres odobrio.

Ured za upravljanje i budžet (Office of Management and Budget, u daljem tekstu OMB) rekao je GAO-u da je „zadržao sredstva kako bi se osiguralo da nisu potrošena na način koji bi mogao biti u sukobu s predsjednikovom vanjskom politikom “, rekao je Thomas Armstrong, generalni savjetnik GAO-a. Medjutim, GAO je taj argument odbacio.

“Savjesno izvršavanje zakona ne dozvoljava predsjedniku da prioritete svoje politike stavi ispred onih koje je Kongres usvojio kao zakon”, navodi se u odluci GAO. “OMB je zadržao sredstva iz političkih razloga, što nije dopušteno Zakonom.

Ova odluka će dodati jos više ulja na vatru već postojećim tvrdnjama demokrata da je Trump prekršio zakon kada je njegova administracija uskratila 400 milijuna dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, dok su Predsjednik i njegov tim vršili pritisak na Ukrajinu da otvori istragu o Predsjednikovim političkim suparnicima.

Odluka GAO-a dolazi u trenutku u kome počinje suđenje u procesu opoziva Predsjednika u Senatu, pri čemu demokrati u Senatu traže da republikanci omoguće da se tokom suđenja razmotre dodatni svjedoci i dokumenti.

“Ovo bombastično pravno mišljenje iz nezavisnog Ureda za odgovornost vlade (GAO) pokazuje, bez sumnje, da je Trumpova administracija protuzakonito uskratila sigurnosnu pomoć Ukrajini. Javni dostupni dokazi također pokazuju da je predsjednik sam naredio ovaj nezakoniti čin”, izjavio je senator Chris Van Hollen, demokrata iz Marylanda. “Nezavisni nalazi GAO-a pojačavaju potrebu da Senat pribavi sve relevantne dokumente i sasluša ključne svjedoke kako bi imali pošteno suđenje.”

Glasnogovornica Ureda Bijele kuće za upravljanje i budžet Rachel Semmel izjavila je da se budžetski ured ne slaže s odlukom GAO-a.

“Ured koristi svoja ovlaštenja za raspodjelu kako bi osigurao da se svaki dolar poreznih obveznika pravilno troši, u skladu s predsjednikovim prioritetima i sa zakonom”, rekla je Semmel.

Budžetski ured Bijele kuće obavijestio je savezne agencije da je pomoć Ukrajini zadržana po nalogu Predsjednika 18. jula 2019. godine, prema svjedočenju iz istrage. Pomoć je formalno stopirana 25. jula, kada je politički imenovani službenik OMB-a Michael Duffey, preuzeo odlučivanje od Marka Sandyja, karijernog službenika za budžet.

Demokrati su prihvatili odluku (GAO-a), tvrdeći da je to i jasan znak da je predsjednik prekršio zakon i da Senat treba čuti nove informacije o Trumpovim dogovorima u Ukrajini.

Predsjednica Doma Nancy Pelosi izjavila je da je izvještaj GAO “potvrdio da su Predsjednikove radnje, koje su u centru našeg impičment procesa, uskraćivanja Kongresno odobrene vojne pomoći Ukrajini, bile nezakonite”.

“To ponovo pojačava potrebu za dokumentima i očevidcima u Senatu”, rekla je. “Vi uočavate sve više i više i više, u svemu ovome, tu zamršenu mrežu obmana kojima se bavi administracija.”

Senator Chris Van Hollen, demokrat iz Marylanda, koji je tražio izvještaj Ureda za odgovornost vlade o kršenju Zakona, od strane Bijele kuće, rekao je da misli kako će odluka GAO-a postati značajan dio slučaja koji će biti predstavljen u Senatu.

Tokom istrage, nije bio fokus na ICA i to nije uključeno u dva člana impičmenta, ali Van Hollen je rekao da je sada, nakon zaključka nestranačke agencije, tome trebalo dati na važnosti.

“Mislim da će Senat ovo sada učiniti velikim dijelom argumentacije”, rekao je novinarima. “Mislim da kako imamo nezavisno nestranačko pravno određenje od GAO-a, to u potpunosti pokazuje da je administracija prekršila zakon. A iz drugih dokaza znamo da su kršili zakon pod izravnim zapovjedništvom Predsjednika.”

Senator Pat Leahy iz Vermonta, rekao je: “Ovdje sam od vremena Predsjednika Forda. Nikad nisam vidio izvještaj poput ovog koji bi tako snažno prigovorio postupcima Predsjednika”.

I kongresmenka Nita Lowey iz New Yorka kazala je nakon odluke GAO-a: “Još snažnije osjećam da je Senat izabrao pravi smjer optužujući predsjednika Trumpa.”

Zadržavanje pomoći produženo je devet puta do odluke o puštanju od 11. septembra, koja je uslijedila nakon što je Kongres pokrenuo istrage zbog kašnjenja i nakon podnošenja izvještaja “zviždača” koji je tvrdio da je predsjednik zadržavao pomoć dok je tražio od Ukrajine da istraži bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera, iako nema dokaza da su i jedan i drugi prekršili zakon.

Kancelarija za budžet Bijele kuće rekla je GAO-u da je novac zadržan jer su pregledali programe, što znači da odlaganje nije podložno ICA. Ali GAO je tu tvrdnju odbio.

“OMB tvrdi da njegovi postupci ne podliježu ICA-u jer predstavljaju programsko odgađanje”, napisao je GAO. “OMB dalje tvrdi da se pregledi zbog poštivanja zakonskih uslova i mandata Kongresa smatraju programatskim, pa bi i njih trebalo preispitati kako bi se osiguralo poštivanje prerogativa predsjedničke politike. Tvrdnje OMB-a nemaju zakonsku osnovu.”

GAO je rekao da istraga još nije završena po tom pitanju, jer State Department i OMB nisu dostavili tražene informacije u vezi sa zadržavanjem finansiranja Stejt departmenta Ukrajini. “Mi ćemo se i dalje nastaviti baviti tim pitanjem”, napisao je GAO.

(Jeremy Herb, CNN)

Oznake