U fokusu

UPOZORENJE STRUČNJAKA: SVEPRISUTNA KORUPCIJA

Korupcija je vidljiva na ulici, u zapošljavanju, u školi, na šalteru kod portira. Sve i jedan segment našeg disanja, da ne kažem života, protkan je korupcijom i koruptivnim metodama u kojima svi podjednako i sa podjednakom odgovornošću i krivicom učestvujemo, izjavila je danas Snežana Šešlija predsjednik Udruženja “ToPeeR” iz Doboja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je danas učestvovala u okruglom stolu “Uloga lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije”, koji je Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini organizovala u Banjaluci povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Šešlija je u izjavi za medije istakla da je bez obzira na trenutnu situaciju optimistična jer je u RS uspostavljen pravni okvir odnosno temelj za borbu protiv korupcije

“Ono što nam nedostaje jesu mehanizmi, podzakonski akti, poštivanje i poštovanje onoga što radi civilni sektor u ovoj oblasti, jer, ipak, mi imamo mnogo bolju komunikaciju sa građanima i znamo način na koji bismo mogli promeniti svest građana, a to je najbitnije, da bi se bilo koji zakon ovdje primenio”, rekla je Snežana Šešlija.

Tematski skup OEBS je organizovao sa ciljem ukazivanja na važnost angažmana svih relevantnih aktera na lokalnom nivou u sprečavanju i borbi protiv korupcije. Skupu su prisustvovali predstavnici institucija vlasti i organizacija civilnog društva iz Banjaluke, Doboja, Prijedora, Gradiške i Srpca.

Željka Mirković, programska skužbenica Misije OEBS-a u BiH, rekla je da su širom BiH organizovali obilježavanje dana borbe protiv korupcije.

“Očekujemo da ćemo imati zanimljive preporuke za naš budući rad. Ono što smo čuli jeste da je neophodna transparentnost u borbi protiv korupcije, uspostavljanje komunikacije i koordinacije sa relevantnim tijelima koja rade na ovom polju, građanima koji su prema mišljenju učesnika neupućeni u zakone strategije i politike koje postoje i mehanizme koje mogu da koriste i da prijavljuju one koji čine korupciju”, izjavila je Željka Mirković.

Rajko Kecman, član predsjedništva Udruženja građana “Tender”, kaže da je korupcija najveća pošast savremenog svijeta, te da je prisutna u svim zemljama.

“Međutim, u zemljama u tranziciji i siromašnim zemljama kao što je BiH ona je posebno opasna, pogotovo za najugroženije kategorije društva. Korupcija u javnim nabavkama je najopasnija. Ona je faktički crna rupa koja guta sredstva poreskih obveznika i građana i siromaši društvo. Nažalost, ništa se ne čini da se ta najveća pošast u BiH iskorijeni”, kazao je Kecman.

Prema njegovim riječima, zbog sadašnjih zakona i podzakonskih akata koji su na snazi u BiH 1,5 milijarda KM godišnje odlazi u privatne džepove. Zbog toga su iz Udruženja “Tender” predložili 19 izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH, ali to rješenje “stoji u ladicama delegata Parlamentarne skupštine BiH”

Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine opštine Gradiška, slaže se da korupcije ima, te da građani i institucije treba da budu svjesni da je to velika pošast. Prema njegovim riječima, mnogi građani i ne znaju da je na entitetskom nivou donesen Zakon o sprečavanju korupcije čiju je primjenu potrebno pratiti i primjenjivati i najbolje prakse iz okruženja i svijeta.

(Vijesti.ba, A.A., 08. XII ‘17.)