Novosti Priče u fokusu

Revizorske izvještaje nema ko da čita

Blokada u konstituisanju i radu vlasti u BiH će imati ozbilje posljedice za građane i građanke.

Blokada u konstituisanju i radu vlasti u BiH, počela je da ozbiljno utječe na različite aspekte funkcionisanja sistema, što će, u konačnici, imati i ozbiljne posljedice na život građana i građanki.
Jedna od takvih je spriječenost Federalnog i državnog parlamenta da razmatra i reaguje na revizorske izvještaje.
Trenutno smo, naime, u situaciji, da zbog nekonstituisanja i nerada parlamentarnih komisija odgovornih za razmatranje revizorskih izvještaja, nisu razmotreni ni izvještaji za 2017. godinu, niti su organizovane javne rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom.
A uredi za reviziju, vršeći svoju društvenu obavezu, po zacrtanom planu, su već objavili i parlamentima poslali  izvještaje za 2018.
Što znači da Federalni i državni parlament neprihvatljivo kasne u obavljanju jedne od svojih značajnih funkcija kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnih i javnih institucija.
Čime se dodatno proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona, i korupciju, unutar institucija vlasti ili onih koje one kontrolišu.